Achtergrond informatie Mia Keulaerds
Stamboom Familie Keulaerds
Keulaerds Jan Hubert; van beroep slager
gewoond te Heerlen op Kerkplein 11 en op oliemolenstraat 7
Schaesberg *22-10-1875 Heerlen †10-09-1955 getrouwd op 13-06-1907 met
Werry Maria Josepha.
Kerkrade *07-09-1879 Heerlen † uit dit huwelijk zijn geboren;
Keulaerds Maria Magdalena
Heerlen *02-05-1908
Keulaerds Anna Maria Gertruda
Heerlen *11-04-1909 Heerlen †15-02-1952
Keulaerds Cornelus Joseph Hubertus
Heerlen *1405-1910 Heerlen †12-12-2000
Keulaerds Hubertus Leonard
Heerlen *13-09-1911 Heerlen †30-10-1911
Keulaerds Maria Theresia Hubertina
Heerlen *10-04-1913
Keulaerds Maria Gertrudis
Heerlen *11-07-1916 Heerlen †
1928 naar kostschool te Mook
1932 voor de klas tijdelijk als kwekeling
1941 vaster dienst met akte
Keulaerds Tiny Maria Josepha
Heerlen *02-11-1919
Keulaerds Leonie Maria Magalena
Jan Hubert Keulaerds en Maria Jopha Werry
Voorgeschiedenis.
Interview met Mia Keulaerds, April 2009
Jan Hubert Keulaerds is geboren te Schaesberg op 22 oktober 1875. Zijn vrouw Maria Josepha Werry op 7 september 1879 te Kerkrade . Het echtpaar is getrouwd te Kerkrade op 13 juni 1907. Ze kregen acht kinderen, twee zoons en zes dochters. De tweede zoon is na twee maanden overleden. Verder zullen we het zesde kind, Mia Keulaerds nog nader beschrijven. De Slagerij “Jan Keulaerds”. J. Keulaerds heeft een slagerij gehad op het Kerkplein no. 11 (al vermeld in het bevolkingsboek van 1915). De buren waren winkelier H. Hennen op no. 10 en aan de andere kant manufacturier J. Emonds. Om het rijtje af te maken, A. Bodelier begrafenisondernemer, koster J. Notermans, Wed. Coumans suikerwaren, Ja. Loven modiste, J. Goris kleermaker en voor de kerk M. Merkelbach, slager. Twee Slagers op één plein. (anno 2009 één slager in het gehele centrum).
Het pand Hennen is overgenomen door Stienstra en Merkelbach door de vishandel Gitsels. In de beginjaren van de vorige eeuw werd op dit plein de wekelijkse markt gehouden, daarna is de markt verhuisd van het Kerkplein naar de Bongerd. Het slachtvee voor Jan Keulaerds werd in de begin periode levend aangeleverd, moest door de gang worden geleid om op de binnenplaats te worden geslacht. Ook bij slagerij Merkelbach zal dit het geval zijn geweest. Mia Keulaerds, de dochter van de slager, wist verder nog te vertellen dat er bij één van de zonen van Wed. Coumans, twee vingers aan elkaar waren gegroeid.
Hersenoperatie in het begin van de 20ste eeuw
Moeder Keulaerds was ernstig ziek en leed constant aan zeer zware hoofdpijn. Ze was onder behandeling van dokter Timmers uit de Honigmanstraat Deze adviseerde haar naar Amsterdam te gaan. Hier werd ze in de jaren dertig van de 20ste eeuw geopereerd aan de hersenen. Deze vorm van opereren stond pas in de kinderschoenen. De risico’s voor blindheid en andere aandoeningen aan het zenuwstelsel waren groot. Na gezond verklaard te zijn is ze met de trein terug gekomen naar Sittard. Naar Heerlen is ze verder moeten gaan met de auto. Dit was noodzakelijk omdat het perron in Heerlen nog niet op hoogte van de wagon was gemaakt en deze overstap een te grote belasting voor haar zou betekenen.
De artsen adviseerden het echtpaar ergens anders te gaan wonen in een rustiger omgeving en niet meer boven de zaak. Ze zijn gaan bouwen in de Oliemolenstraat. Achttien jaren daarna kwam de pijn terug en moest ze weer geopereerd worden, ditmaal in Nijmegen. Het toeval wil dat de assistent in Amsterdam nu professor Prick was in Nijmegen en deze opereerde haar met goed resultaat. Mia, haar dochter, mocht haar verzorgen van de prof, tegen de zin van de hoofdzuster van de afdeling. Ze heeft de leeftijd van vier en tachtig mogen bereiken. Het bouwen van het huis aan de Oliemolenstraat heeft indertijd veel moeite gekost. Ook hier heeft de heer Canter, net als bij de nieuwbouw van de firma van Wersch op de Bongerd, advies gegeven
Juffrouw Mia Keulaerds
De leerlingen moesten, voordat ze met schrijven begonnen, de armen boven hun hoofden houden, en dan de handen losjes draaien. De pen mocht niet krampachtig worden houden vastgehouden en zo kregen haar leerlingen een mooi handschrift. Op het einde van het gesprek vertelde ze over beleggen van geld en door wie haar daar bij geholpen heeft in het verleden. Dit is natuurlijk niet hier vermeld. Er zijn na afloop de nodige foto’s gemaakt uit de privé album. Tot slot werd de kalender 2010 van de vereniging aangeboden
Deze wisselende betrekking heeft zo’n zes jaar geduurd totdat de oorlog uitbrak. Ze kreeg een aanbod van de bezettingsmacht om aan een speciale cursus in Duitsland deel te nemen met een aanlokkelijk voorstel, dat als ze klaar was met haar studie, ze een vaste baan zou krijgen. Met dit voorstel ging ze naar mijnheer de Deken, zogenaamd om advies te vragen. Deze belde haar de volgende morgen op en zei dat ze het beter niet kon doen en zo bleef alles bij het oude. Ze heeft in haar loopbaan aan vele scholen les gegeven, zoals in Meezenbroek, Schandelen, en op de Molenberg bij de Broeders maar het liefst gaf ze les aan de St. Josefschool in het centrum.
Mia Keulaerds verklaart verder dat zij geen lichamelijke straffen uitdeelde. Toch was het algemeen bekend onder de jeugd, dat er door de onderwijzers en onderwijzeressen uit vroegere jaren, lijfstraffen werden uitgedeeld. Men denke maar aan de aanwijsstokken en de vioolstrijkstokken die op menige rug striemen (Funs Pelt) hebben achtergelaten. Ook de vierkante liniaaltjes, van 30 cm lengte, werden op vingers en handen beproefd. Mia Keulaerds had een bijzondere methode om de leerlingen het schoonschrijven bij te brengen.
Juffrouw Keulaerds is vaak gevraagd door haar
oud-leerlingen om te verschijnen op hun reünies. Het laatste gebeurde dit in 2007.
Het moet voor de “oud-studenten” fijn zijn geweest de JUF. terug te zien, maar anders om zal het voor juffrouw Mia Keulaerds veel voldoening hebben gegeven om haar pupillen uit 1949 terug te zien
Tekst: Jan Teunissen
Bronnen. Interview met Mia Keulaerds oude fotoalbums van familie Martin Ramaekers.